keskiviikko 7. joulukuuta 2011

"Chilin kasvatus"

Matka alkaa lajikkeiden valinnasta. Lajikkeita on vaikka kuinka paljon. On kaiken kokoisia, värisiä, makuisia; miedoista aina äärimmäisen tulisiin.Tärkeää on ottaa huomioon, omat mieltymykset lajiketta valitessa.


  1. Idätys
Idätys alkaa idätysalustan valitsemisesta. Idätysalustoja on esimerkiksi turve, multa, kivivillakuutio ja idätyslautta.



Esimerkiksi kivivilla on helppo tapa idättää. Kivivillan parhaimpia ominaisuuksia on suuri veden pidätyskyky ja kivivilla ei homehdu helposti. Siemen kannattaa laittaa kivivillaan rosoinen puoli alaspäin. Kivivillaa ei saa päästää kuivumaan, koska muuten siemenet kuolevat.





Ajattelin laittaa vielä tähän oman idätysalustan (koska totesin sen toimivaksi.) Eli siemenet kelluvat itseasiassa styroksi palasella joka on päällystetty talouspaperilla. Eli otat jonkun astian (minulla tuossa tuollainen posliiniastia 20x14cm) Astian valittua pitäisi keittää vettä, joka sitten kaadetaan astiaasi (n. puoleen väliin astiata. Kun vesi on astiassa, niin annat veden rauhassa jäähtyä ja rupea väsäämään lauttaasi. Eli tarvitset styroksilevyn. Levyn paksuus minulla on n. 1,5cm ja tietenkin levyn pitää olla hieman astiaasi pienempi. Kääri levyn ympärille talouspaperia ja paperiin voi kuivana kirjoittaa lajien nimet, jos useampaa lajia samalla lautalla aiot kasvatella. Sitten vain lautta uimaan ja kun paperi on märkää, voi siemenet laittaa niille tarkoitettuihin kohtiin. Kelmu vain päälle ja muutamat reiät kelmuun ja that's it! Omassa idätyksessä käytin 20W energiansäästölamppua. En tiedä oliko siitä apua, mutta ei siitä haittaakaan näyttänyt olevan, kun 6 päivässä jokaisesta lajikkeesta oli ainakin yksi siemen tehnyt idun. Älä hätäile idätyksessä, sillä siinä voi mennä kauankin lajista ja muista pikku asiosta johtuen. Lämpötila olisi hyvä pitää siinä 25-28 asteen tuntumassa. Ensimmäiseksi sieltä ilmestyy pieni valkoinen juuri. Halutessasi voit veitsen kärjellä siirtää varovasti siemenen sinne missä haluat sen kasvavan. Esimerkiksi siirtäessäsi sen multaan, niin voit peittää siemenen ohuella multakerroksella. Heti sirkkalehtien tullessa pinnale kasvi tarvitsee paljon valoa ja multa pitää pitää kosteana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti